Valul doi al pandemiei: cum ne pregătim din punct de vedere economic

Tot mai multe ţări ale lumii anticipează cel de-al doilea val al pandemiei de COVID-19 şi, de rând cu măsurile ce vizează sănătatea publică sau pregătirea sistemelor medicale de noi provocări, gândesc deja şi măsuri cu caracter economic. Posibil şi autorităţile Republicii Moldova efectuează anumite pregătiri din acest punct de vedere, dar, cel puţin deocamdată, nu le fac publice. De aceea, în rândurile de mai jos mă voi referi la un set minim de măsuri ce se impun din această optică, în opinia mea.

În primul rând, cred că se impune o evaluare strictă a rezervelor de stat. În special a rezervelor alimentare. Nu este un secret că Republica Moldova face importuri masive, inclusiv de produse alimentare, dar, pe timp de pandemie, nimeni nu ştie cum se pot comporta principalii furnizori de astfel de produse. De aceea, este absolut necesară o evaluare a rezervelor proprii cu elaborarea unor planuri concrete de acţiuni în situaţia în care ar trebui de apelat la respectivele rezerve.

În al doilea rând, se impune elaborarea unei liste a întreprinderilor din sfera alimentară, care, în condiţiile create, capătă importanţă strategică. Aici ar trebui să fie incluse întreprinderile de producere a pâinii, a lactatelor, a uleiului de floarea soarelui, a celor din industria de procesare a cărnii etc. Statul de pe acum trebuie să elaboreze un set de măsuri care ar asigura buna funcţionare a acestor întreprinderi pe timp de criză, căci de activitatea lor poate depinde decisiv securitatea alimentară a ţării.

În al treilea rând, se impune o evaluare a capacităţilor pe care le pot asigura populaţia şi unii agenţi economici cu profil specific din punctul de vedere al furnizării materiei prime necesare pentru obţinerea produsului alimentar finit în Republica Moldova. Evaluarea respectivă trebuie să cuprindă fiecare localitate, fiecare întreprindere, fiecare gospodărie. Fără a avea un tablou clar din acest punct de vedere, statul nu va putea interveni nici în susţinerea producătorilor de materie primă, dar nici să asigure conexiunea cea mai eficientă pe timp de criză între ei şi producătorii de producţie de consum finită.

În al patrulea rând, se impune o evaluare clară a activităţii importatorilor de materie primă. Statul trebuie să se asigure că formarea preţului se respectă pe întreg lanţul valoric şi că nu vor apărea diferiţi speculanţi dornici să profite de situaţia de criză pentru a-şi umple buzunarele.

În al cincilea rând, statul de pe acum, în comun cu producătorii, trebuie să stabilească draft-uri de programe sociale, menite să ajute păturile social vulnerabile. Capacitatea de cumpărare în Moldova şi aşa este extrem de scăzută, dar, dacă veniturile populaţiei se vor reduce ca urmare a pandemiei, fără astfel de programe sociale mulţi dintre concetăţenii noştri pur şi simplu nu vor supravieţui.

Răsfoind notiţele mele, am depistat minimum zece direcţii concrete în care trebuie să acţionăm pentru a nu fi prinşi pe nepregătite de un eventual al doilea val al pandemiei. Nu mă voi opri la toate în acest material, pentru că scopul meu a fost doar să atenţionez asupra unor lucruri ce merită să fie tratate cu mare atenţie. Rămân la ideea că factorii decizionali, probabil, lucrează în aceste direcţii şi au deja planuri bine puse la punct. Dacă e aşa, atunci nu vom fi prinşi pe nepregătite. Dar dacă nu e aşa, probabil, ar fi cazul ca fiecare dintre noi să contribuie cu ce poate la capitolul soluţii, idei, iniţiative. Privite din acest punct de vedere lucrurile, vă îndemn să consideraţi acest material o invitaţie la un fel de concurs de idei – ce şi cum trebuie să facem pentru a face faţă unui eventual al doilea val al pandemiei.

Get started

If you want to get a free consultation without any obligations, fill in the form below and we'll get in touch with you.