Politica bugetar-fiscală: pe ce cale va merge noua putere?

În scurt timp, Guvernul ar urma să prezinte şi să înainteze Parlamentului politica bugetar-fiscală pentru anul viitor, un document de maximă importanţă ce va sta inclusiv la baza bugetului de stat pentru 2022. Însă, acest document este important în egală măsură şi pentru mediul de afaceri, pentru că stabileşte şi regulile de joc pe termen scurt, în funcţie de care business-ul îşi ajustează planurile.

Astăzi, se fac multe afirmaţii pe baza viitoarei politici bugetar-fiscale. Unii spun că ea va lua în calcul în primul rând situaţia concretă ce s-a creat inclusiv ca urmare a pandemiei de COVID-19. Alţii înclină să creadă că bază a politicii bugetar-fiscale vor servi propunerile/sugestiile/solicitările partenerilor de dezvoltare, în primul rând ale FMI. A treia categorie susţin că, politica bugetar-fiscală nu se va deosebi cu mult de documentele similare din anii precedenţi, pentru că, fiind în criză de timp, actualul Guvern pur şi simplu nu va avea posibilitate să elaboreze ceva nou, care să se deosebească de ceea ce am avut până acum.

Eu cred că, chiar dacă noul Guvern este în funcţie de puţin timp, trebuie să schimbe radical abordarea/viziunea în raport cu politica bugetar-fiscală. În primul rând, pe mine personal m-ar bucura dacă aş vedea că eforturile noului Guvern sunt îndreptate spre crearea condiţiile necesare ca numărul de contribuabili să crească. Ar fi o greşeală majorarea poverii fiscale pe umerii contribuabililor deja existenţi, atâta timp cât există posibilitatea extinderii bazei impozabile. Nu impozitele trebuie majorate, ci numărul de plătitori de impozite. Pentru că simpla majorare a impozitelor ar putea pune o presiune şi mai mare asupra business-ului, astfel încât situaţia economică şi aşa dificilă să ajungă şi mai complicată. Nu putem risca cu baza fragilă a economiei naţionale, din contra, ea trebuie consolidată, extinsă, pentru că numai astfel vom putea vorbi despre o dezvoltare economică autentică.

În al doilea rând, efortul noii guvernări trebuie să se îndrepte spre scoaterea business-ului din zona gri. Nu este un secret că cea mai mare parte din bani se „învârt” anume în ceea ce se numeşte economia tenebră, iar aceasta, pe lângă faptul că aduce prejudicii majore bugetului de stat şi compromite procesul de dezvoltare a ţării, mai creează şi probleme serioase acelor agenţi economici care activează legal, achitând impozite conştiincios.

Dat fiind cele menţionate, eu cred că noul Guvern are de trecut un test serios chiar în perioada imediat următoare. Iar esenţa acestuia e simplă: sau vine cu o abordare nouă, extinzând numărul de contribuabili şi declarând o luptă pe viaţă şi pe moarte economiei tenebre, sau majorează impozitele, punând o povară şi mai mare pe puţinii contribuabili care, prin prestaţia lor, încă mai menţin economia naţională pe linia de plutire. Dacă guvernarea va merge pe prima cale, cu siguranţă, vom putea spune că Moldova va avea  toate şansele să devină un stat cu adevărat dezvoltat. Iar dacă va merge pe a doua cale….

Get started

If you want to get a free consultation without any obligations, fill in the form below and we'll get in touch with you.